Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Για κατάργηση του νόμου περί ιθαγένειας δεσμεύθηκε ο Αντ.Σαμαράς

Τη δέσμευσή του ότι θα καταργήσει τον νόμο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά οικονομικών μεταναστών επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα στην κοινωνία.

Μιλώντας σε εκδήλωση του τομέα μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το νόμο να τον αλλάξουμε όταν θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας. Και δεσμευόμαστε από τώρα για αυτό.»

Ο ίδιος έθεσε προϋποθέσεις για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα: θα παίρνουν το δικαίωμα της ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν και εφόσον επιλέξουν την ελληνική ιθαγένεια, αντί της ιθάγενειας της χώρας προέλευσης των γονέων τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια της 9χρονης εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτική.

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «όσοι πραγματικά βλέπουν τον κίνδυνο του ρατσισμού, όσοι πραγματικά θέλουν να αντισταθούν στο ρατσισμό, κατανοούν απόλυτα τη σημασία της ομαλής και σταδιακής ενσωμάτωσης μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του κόμματός του για το ζήτημα της μετανάστευσης:


  • Δεν είναι ίδιο το μεταναστευτικό πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Δεν έχει νόημα να αντιγράφουμε άκριτα ό,τι γίνεται αλλού. Ή ό,τι έγινε κάποτε, κάπου αλλού.
  • Η ενσωμάτωση έχει τρεις βασικές πτυχές. Την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική.
  • Εδώ αγγίζουμε και το πρόβλημα της πολύ-πολιτισμικότητας. Αν πολύ-πολιτισμικότητα είναι η διατήρηση στοιχείων πολιτισμού από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, ασφαλώς κανείς δεν έχει αντίρρηση. Αν όμως σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα αναπτύξουν συνείδηση κοινότητας διαφορετική από αυτήν της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν εδώ υπάρχει πρόβλημα.
  • Ο καλύτερος τρόπος να γίνει η ενσωμάτωση είναι ομαλά και σταδιακά.
  • Για τους παραπάνω λόγους, κάθε μεταναστευτική πολιτική φροντίζει να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας στην ενσωμάτωση των μεταναστών. Ώστε να γίνει ομαλά και σταδιακά με απώτερο ζητούμενο να ενσωματωθούν οι μετανάστες που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία.
  • Η Ελλάδα είναι κράτος με εθνικό κορμό, όπως το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, δεν είναι μεταναστευτικό κράτος, δεν είχε αποικιακή παράδοση, δεν έφερε μετανάστες από υπερπόντιες αποικίες, και αυτό τη διακρίνει από τις περιπτώσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας.
  • Η Ελλάδα έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική. Αλλά ο μεταναστευτικός νόμος της κυβέρνησης είναι λάθος μεταναστευτική πολιτική. Και μάλιστα είναι το χειρότερο λάθος, τη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της άνοιξε το δρόμο για την πολιτογράφηση των πάντων μέσω της ιθαγένειας των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...