Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σε ακραίες συνθήκες φτώχειας ζουν 1,7 δισ. άνθρωποι

Κατά 400 εκατομμύρια έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έναν νέο δείκτη που κατάρτησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχεις ανέβηκε στο 1,7 δισ. παγκοσμίως από 1,3 που θεωρούνταν έως σήμερα. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία, ενώ μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική.

Ο Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας (MPI), όπως ονομάστηκε, συνθέτει στατιστικά
στοιχεία από 104 χώρα με 5,2 δισ. κατοίκους, δηλαδή τα 4/5 του παγκοσμίου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους πρωτεργάτους του νέου δείκτη, ο οποίος λογικά θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, ο MPI βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση δεδομένα όπως η υγεία, η μόρφωση, το εισόδημα, η πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό, η επάρκεια της τροφής κλπ.

Όπως εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, ο νέος δείκτης επιτρέπει τη δημιουργία μιας πληρέστερης εικόνας της φτώχειας παγκοσμίως σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο αποτίμησης του επιπέδου διαβίωσης με βάση το εισόδημα σε δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...