Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πλοίο με βοήθεια φεύγει από το Λαύριο για τη Γάζα

Διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου 2006Στον απόηχο της κρίσης που προκλήθηκε ύστερα από την αιματηρή επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα στο τέλος Μαίου, ένα άλλο πλοίο, επίσης με ανθρωπιστική βοήθεια, αναμένεται να αποπλεύσει απόψε ή αύριο για τη Λωρίδα της Γάζας από το Λαύριο.

Το πλοίο, με σημαία της Δημοκρατίας του Μόλδοβα, ονομάζεται Αμάλθεια και μεταφέρει τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες βάρους 2.000 τόνων.

Όπως δήλωσαν μέλη της λιβυκής φιλανθρωπικής οργάνωσης που οργανώνει την αποστολή, στο πλοίο θα επιβαίνουν περίπου 27 άτομα.

Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, Μοαμάρ Καντάφι. «Θα κάνουμε αυτό που μπορούμε. Αν όλοι κάνουν πίσω και πουν ότι οι Ισραηλινοί δεν θα το επιτρέψουν, τίποτα δεν θα συμβεί και οι κάτοικοι της Γάζας θα πεθάνουν από την πείνα», επισήμανε ο Γιουσεφ Σαουάνι, διευθυντής του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Καντάφι για την Ανάπτυξη. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα το πλοίο να αποπλεύσει σήμερα ή νωρίς αύριο και τόνισε ότι θα χρειαστούν 70-80 ώρες για να φτάσει στον προορισμό του.

Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν στις 31 Μαίου, όταν ισραηλινοί στρατιώτες, πραγματοποίησαν-σε διεθνή χωρικά ύδατα- επιδρομή στο τουρκικό πλοίο, που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Το γεγονός όξυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ωστόσο, οι διεθνείς πιέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του εμπάργκο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι αναγκαίος για να μην φτάσουν στους ηγέτες της Χαμάς όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...